Meny Stäng

Vagel

Vad är en vagel?

Chalazion övre ögonlock

En vagel bildas när det blir stopp i en körtel i ögonlock. Det kan uppstår i ytliga körtlar kring ögonfransar eller i djupare talgkörtlar (Meibums körtlar). Vätskan som körteln producerar orsakar en böld i ögonlock. Vaglar kan uppstå i både övre eller nedre ögonlock. Ibland blir en vagel infekterat med en bakterie. Oftast spricker bölden av sig själv – antingen till huden, insidan av ögonlock eller via körtelns normala öppning på ögonlock.

Vissa hudsjukdomar som Acne Rosacea, Psoriasis och Seborhoea ökar risken för vaglar.

Symtom

  • Värk eller irritation i ögonlock
  • Skav känsla i ögat
  • Rodnad och svullnad i ögonlock
  • Ömhet över svullnaden
  • Ibland ses en gul prick i svullnaden – antingen i huden eller på insidan av ögonlock
  • Synen kan blir lätt disigt om svullnaden trycker på ögat
  • Vid infektion blir hela ögonlocket rött och svullet
  • Om vagel blir kronisk kvarstår en väldefinierad rund svullnad utan rodnad (chalazion).

Behandling

En vagel blir bättre av sig själv i de allra flesta fall. Man kan hjälpa till igenom att värma ögonlock med varmt vatten på en handduk eller med ånga från t ex en termos. Värme kan ha effekt inom första dagarna efter vageln uppstår.

Vageln blir inkapslad i ärr om den blir kvar längre än 2 veckor. Då hjälper inte värme längre. Salvor eller ögondroppar är inte heller till hjälp. Därefter får man vänta på att vageln spricker ut via huden eller bindehinna. I sällsynta fall kan en infektion sprider sig från vageln i ögonlock. Då blir hela ögonlock röd, svullen och varm. Behandling med antibiotika krävs i sådana fall.

Operation med incision av vagel utförs allt mer sällan. Detta då man under operation riskerar skada till flera körtlar i ögonlock. Operation kan vara aktuell först efter vageln kvarstår i 6 månader Se prislista här.

Ofta förekommande vaglar är ett tecken på en underliggande dysfunktion i Meibums körtlar. Meibums körtlar ligger i ögonlocken och producerar en olja som håller tårfilmen på plats. Försämring leder så småningom till problem med torra ögon. Vi rekommenderar behandling i förebyggande syfte vid ofta förekommande vaglar. Behandlingsalternativ inkluderar ändrat kost, värme, antibiotika och IPL – intensiv pulserad ljus.