Meny Stäng

E-eye – ljusbehandling för torra ögon

Vad är E-eye?

E-eye är en behandling för torra ögon som använder IPL – intensiv pulserad ljus. Apparaten skickar en stark blixt av ljus emot nedre ögonlock. Efter 3 behandlingar minskar symtom av torra ögon hos cirka 80% av patienter. Till skillnad från andra behandlingar som erbjuder endast tillfällig lindring kan effekten av E-eye kvarstår en längre tid. Europeiska studier visar att effekten finns kvar i 3 år för upp till 60% av patienter.

E-eye behandling för torra ögon

Vem kan få hjälp?

E-eye hjälper de allra flesta patienter med symtom av torra ögon såsom irriterade ögon, rinnande ögon utomhus, trötta ögon vid skärmarbete, varierande synskärpa och gruskänsla. Behandlingen passar särskilt bra för patienter med acne rosacea och blefarit.

Patienter med den svåraste graden av torra ögon eller symtom från sjukdom i hornhinnan får begränsad eller ingen effekt av behandlingen. E-eye passar inte för patienter med svart hud, epilepsi, extremt ljuskänslig hud eller som tar mediciner som gör huden mer ljuskänslig (t ex tetralysal).

Hur fungerar E-eye?

Tårfilmens komponenter
E-eye förbättrar funktionen av oljan som sitter utanpå tårfilmen

E-eye förbättrar tårfilmens kvalitet. Framförallt ser man en förbättring av tiden det tar för tårfilmen att spricka upp mellan blinkningar. Dina egna tårar sitter alltså kvar längre innan ögat börjar torka ut. Det beror på en förbättring i kvaliteten av oljan som sitter som ett lock utanpå tårfilmen. Oljan kommer ifrån Meibumskörtlar i både de övre och nedre ögonlocken.

Det finns många teorier om hur ljuset åstadkommer denna förbättring. Vi har dock inga bevis för hur det exakt går till. Patienter med acne rosacea upptäckte ljusets effekt på symtom av torra ögon som en biverkning till en behandling med en starkare ljus som brände bort ytliga blodkärl på kinden. Forskare utvecklade sedan en variant som passade för användning på ögonlock.

Hur går behandlingen till?

Patienten ligger bekvämt i en operationsstol. Ett ögonskydd stoppar ljuset från att komma igenom pupillen. Ögonläkaren applicerar en kopplingsgel till ögonlocken och ger sedan 5 blixtar till både de nedre ögonlocken under varje behandlingstillfälle. Behandlingen gör inte ont men vid varje blixt känner patienten en värme och ser ett ljus i ögat trots skyddet. Det beror på att ljuset är så starkt att det går igenom ögonlocket och även ögonvitan. Det är inte ovanligt att känner som en lätt solbränna första tiden efter behandlingen.

E-eye apparat för behandling av torra ögon

En full behandling består av 3 behandlingstillfällen under en 6 veckors period – första dagen, 2 veckor senare och 1 månad därefter. Efter första behandlingen känner man ofta en övergående förbättring som att ”ögonen kändes inte”. Förbättringen är kortvarig, oftast inte mer än 1-2 dagar. Efter andra behandlingen blir förbättring lite längre, upp till 1 vecka. Det är först efter tredje behandlingen att effekten blir mer långvarig. Om man inte har känt någon förbättring efter 2 behandlingstillfällen tillhör du de 20% som inte får effekt av behandlingen. Det är då inte lönt att försöka med ett tredje behandlingstillfälle.

Om symtom återkommer kan man behöva en komplettering eller ”booster”. Det består av endast ett behandlingstillfälle. I Norrbotten har vi sett att det passar bäst med en sådan komplettering under hösten eller vårvintern.

Hur får jag en behandling?

Meibumskörtlar sett med värmekamera på Private Eyes.
Meibumskörtlar sett med Private Eyes värmekamera.

Vi gör alltid en ögonundersökning först. Detta för att fastställa orsaken till dina besvär och bedöma om du kan få hjälp av E-eye. Som ögonläkare har vi även tillgång till många andra behandlingar emot symtom av torra ögon.

Boka tid här.

Prislista