Meny Stäng

Gråstarr

Vad är gråstarr?

Gråstarr

När ögats lins blir grumlig kallas det för gråstarr. Grumligheten förstör fokusering så att synen blir långsamt suddigare. Man kan även får en dubbelbild och blir bländad av motljus. Bländning uppstår ofta vid bilkörning i mörkret.

När gråstarren ändrar linsen måste man byta glasögonen oftare. Glasögonbehov blir stabilt efter en operation.

Gråstarr är mycket vanligt förekommande. Varje år gör ögonläkare över 100 000 operationer för gråstarr i Sverige.

Behandling

I början blir synen bättre med glasögon. Till slut hjälper inte glasögon. Då är operation den enda behandlingen. Under operation byts den grumliga linsen ut emot en ny klar lins av plast. Linsen sitter kvar i ögat resten av livet. 95% av patienter upplever en förbättring, 4% ingen förändring och cirka 1% tycker att synen försämras. Den är alltså en låg risk operation men inte helt riskfri.

Första besöket

Dina ögon undersöks av en erfaren ögonkirurg. Här ställer man en diagnos. Synförsämring till följd av andra sjukdom som glaukom eller förändringar i gula fläcken blir inte bättre efter en operation av gråstarr. Ögonkirurgen berättar om din risk för komplikationer är högre än vanligt.

Ögonläkaren tar även en mätning som visar vilken typ av lins passar dina ögon. Om du använder kontaktlinser är det viktigt att du har varit utan kontaktlinser före mätningen – 1 vecka för mjuka kontaktlinser och 4 veckor för hårda kontaktlinser.

Vilken lins passar mig?

Simulering av syn med gråstarr och olika typ av lins

Hos Private Eyes får du tillgång till ett urval av linser. Val av lins beror på ditt synfel och din livsstil. Alla våra linser innehåller samma välbeprövat material.

Vår standard lins Eyhance är en vidare utveckling av en traditionell monofokal lins. Denna lins erbjuder en bättre fokusdjup än monofokala linser. Detta ger extra hjälp vid mellan avstånd men inte vid läsning av mindre text. Till skillnad från multifokala linser, ökar inte Eyhance risk för bländning i motljus jämfört med en traditionell lins. Studier visar att patienter upplever istället en bättre kontrastseende i sämre ljusförhållande.

Vi anser att bättre syn i sämre ljus och mindre besvär vid mörkerkörning gör Eyhance till ett självklart första val i Norrbotten.

Du som har mycket brytningsfel kommer att upplever en markant förbättring efter operation med en torisk lins. Denna sorts lins minskar brytningsfel.

Oavsett viken linstyp som passar dig, kommer du alltid att se lite bättre med glasögon även efter operationen.

Multifokala linser med syfte att helt ta bort glasögon på långt och nära håll, används inte av Private Eyes.

Översikt – val av lins

För vem?BeskrivningLinstyp
Närsynta patienter som är vana att läsa utan glasögon.Välbeprövad standardlins inom offentlig sjukvård. Ger bra syn på ett avstånd (dvs man kan inte se både på långt håll och nära håll utan glasögon). Korrigerar inte brytningsfel.Monofokal
De flesta patienter utan kraftigt brytningsfelVår standardlins. En vidare utveckling av vanlig monofokal lins som ger lite bättre syn i sämre ljus och vid mellan avstånd. Det krävs oftast glasögon för läsning. Korrigerar inte brytningsfel.Eyhance
Patienter med kraftigt brytningsfelSamma som monofokal lins men minskar även brytningsfel (astigmatism). Ger bra syn på ett avstånd.Torisk

Operation av gråstarr

Dagen före operationen börjar man med ögondroppar i ögat som är aktuell för operation. Samma ögondroppar använder man sedan i 3 veckor efter operationen. Fortsätt oförändrad med andra ögondroppar som du använder emot till exempel torra ögon eller glaukom.

Operationssal finns i våra lokaler i centrala Luleå. Man kan inte köra bil ifrån operationen.

På operationsdagen är det bra att undvika makeup kring ögonen (då vi måste tvätta bort den i samband med operationen). Normal hygien räcker innan du kommer till kliniken – ingen speciell dusch eller rengöring. Lugnande medel finns tillgänglig vid operation om man känner sig mycket orolig. Det känns oftast bra att ha någon med sig som stöd.

Själva operationen ta 10–20 minuter. Först får man ögondroppar som bedövar ögat och vidgar pupillen. In i operationssal sitter man i en tandläkarstol och sedan lutar bak så att man ligger ganska platt. En blå duk täcker ansikte och en liten hållare öppnar ögonlocken. Under operationen behöver man ligga stilla och titta på en stark lampa i mikroskopet. Du är vaken under hela operationen även om du har fått lugnande.

Oftast sitter patienter kvar en liten stund efter operationen tills det känns bra.

Efter operationen

Synen brukar klarna gradvis under dagarna efter operationen. Allt blir först lite rosa och sedan blått. Din pupill kommer att vara större i upp till 3 dagar.

Undvik följande under en vecka efter operationen – att ha ögat i direkt kontakt med vatten (det går bra att duscha); kraftig fysisk ansträngning; ögonmakeup; att gnugga sig i ögat.

Fortsätt med samma ögondroppar i 3 veckor efter operationen.

Normalt kommer operatören att undersöka dig 1–2 veckor efter operationen. Om allt ser bra ut kommer han att planera för operation av det andra ögat eller rekommendera utprovning av glasögon hos din optiker efter 6–8 veckor. Dina gamla glasögon stämmer inte längre!

Vissa övergående förändringar är vanliga efter operationen –

  • Suddig syn i första dagarna (inklusive färgförändringar)
  • Skav känsla – använd gärna smörjande ögondroppar t ex Thealoz Duo
  • Bågformade ljusreflexer eller bågformat mörkt område åt sidan

Boka tid här för undersökning och planering av operation.