Meny Stäng

SLT – Selektiv Laser Trabekuloplastik

SLT eller Selektiv Laser Trabekuloplastik är en modern laser behandling för glaukom (grön starr). Till skillnad från äldre laser behandlingar, orsakar inte SLT irreversibla förändringar i ögat. Den är alltså en mycket mer skonsam behandling som man kan genomgå upprepade gånger om den har bra effekt.

SLT är en lämplig behandling för många men inte alla patienter med glaukom. Undersökning av en ögonläkare krävs för att bedöma om behandlingen passar för just dina ögon.

Hur fungerar SLT?

SLT orsakar en lindrig skada på kammarvinkeln i ögat. Kammarvinkeln pumpar vätska ut ur ögat. Läkningsprocessen förstärker pumpen. Ögontryck sjunker då mer vätska lämnar ögat. Ungefärlig 70% av patienter får en bra trycksänkning av SLT. Effekten kan kvarstå i flera år.

Då skada är inte bestående kan du genomgå en ny behandling senare om ögontrycket ökar igen.

Hur går behandlingen till?

SLT-YAG laser

Före behandlingen får man ögondroppar för bedövning. Själva lasern gör inte ont. Din ögonläkare använder bedövningsdroppar så att han kan placerar en speciell kontaktlins på ögat. Man kan endast behandla längs kammarvinkeln via en sådan lins.

Patienten sitter under hela behandlingen som vanligtvis tar bara några minuter och är smärtfri.

Efter behandlingen, sätter ögonläkaren några droppar emot ögontryck i ditt öga. Om man använder trycksänkande droppar fortsätter man med dessa. Din ögonläkare kommer att kontrollera ögontryck 1-2 månader efter behandlingen. Oftast känner man ingenting efter behandlingen. Ibland får man en lätt irritation eller ljuskänslighet som går över inom några dagar. Vi behandlar oftast ett öga i taget.

Ser en video om behandlingen här på engelska.

Behöver jag ögondroppar efteråt?

Om din ögontryck är förhöjt trots trycksänkande ögondroppar kommer du sannolikt att behöva samma ögondroppar även efter en laser. Däremot har du inte haft ögondroppar, kan man använda SLT som första behandling i ett försök att undvika ögondroppar.

Om du har ett kontrollerat ögontryck men upplever biverkningar av dina ögondroppar kan man prova med SLT som ett sätt att minska antal ögondroppar som behövs.

Vad kostar det? – se prislistan här

Boka tid här